laptop

Piața de IT în 2022

Piața de IT este probabil cea mai dinamică din Romania datorită cererii externe foarte mari și lipsei de personal din vest. În plus, pandemia a accelerat foarte mult trecerea spre munca remote, în special pentru companii din afară prin PFA sau SRL. Așadar, care este starea pieței de IT din România în 2022?

Angajatorii din România sunt încă în principal companii de outsourcing sau companii mari din vest care își deschid departamente de IT datorită salariilor ceva mai mici decât în vest, și foarte puțin companii românești de produs. În general piața poate fi împărțită în trei categorii distincte cu câștiguri foarte diferite:

Firme de outsourcing / offshoring

Companiile de outsourcing le cunoaștem cu toțîi. Prin offshoring mă refer la firmele care sunt în România în principal datorită salariilor ceva mai mici decât în vest și nu sunt în competiție cu firmele de top. De obicei sunt firme de consultanță sau din domenii non software (de ex. Deloitte, IBM, Bosch, Continental). Salariile se învârt în general între 600€ - 1200€ pentru juniori, 1500€ - 2500€ pentru mid level și 2000€ - 3500€ pentru seniori. Majoritatea studiilor de piață se concentrează exclusiv pe aceste companii, și mulți oameni care lucrează acolo nu realizează că există și alt gen de oportunități pe piața din România.

Firme de top

Firmele care vor cei mai buni oameni din piață și sunt dispușe să plătească peste medie că să îi atragă. Din păcate segmentul asta în România e cam mic, dar putem numi UIPath, Bolt, Amazon, Google, Adobe. Aici compensația este (de obicei) doar parțial sub formă de salariu, o altă parte importantă venind din pachetele de acțiuni. De aceea este mult mai greu de dat o medie salarială, depinde foarte mult de prețul la care au fost date acțiunile și prețul curent de pe bursă. Înainte de căderea bursei cred că mulți dintre angajați câștigau aproximativ dublu față de nivelul echivalent într-o companie de la punctul 1 (adică să zicem un 7000€ un senior, cu tot cu acțiuni, dar, repet, variază foarte foarte mult de la persoană la persoană). Excepție o face Bolt care, nefiind publică, este nevoită să facă oferte cu salarii mari pentru a atrage angajații. Din ce am auzit salariile sunt pe la 5000 - 7000€ pentru seniori.

Motivul pentru care plătesc atât de bine este că vor să-și selecteze angajații foarte atent. Astfel, interviurile sunt destul de dificile, bazate mult pe algoritmica și design de sisteme distribuite, necesită multă pregătire și, chiar și așa, sunt șanse destul de mici de reușită.

Remote pentru companii din vest

Aici mă refer la toți programatorii care lucrează direct pentru companii din vest și facturează prin SRL sau PFA. Categoria asta era nesemnificativă înainte de pandemie, deoarece muncă remote încă nu era foarte agreeata de companii. Acum însă devine o opțiune din ce în ce mai populară, și motivele sunt evidente. Companiile din afară sunt obișnuite să plătească tarife mult mai mari, și din cauza lipsei de personal au fost dispuse să contracteze angajați (și) din România fără să ajusteze neapărat foarte mult prețurile. Totuși, variația în această categorie este uriașă, putem vorbi atât de sume relativ modice (un 30€ pe ora, tarif foarte mic în vest, care înseamnă totuși 4800€ pe luna brut) cât și de sume neîntâlnite în România până mai ieri (să zicem 120€ pe ora ar fi considerat un tarif excelent chiar și în vest). Totuși, în general media aici aș zice că este probabil pe la un 50€ pe ora (8000 pe luna brut) pentru seniori. Mai puțin (35€-40€/h) pentru contractorii care lucrează prin agenții locale, și mai mult pentru cei care lucrează prin agenții străine sau direct pentru client (să zicem 55€ - 65€/h).

De la 70€/h în sus discutăm deja de cazuri ceva mai rare, în principal (după părerea mea) influențat de faptul că angajații în România sunt obișnuiți să gândească în venituri nete, nu brute, combinat cu faptul că taxarea pentru contractori în România este extrem de favorabilă comparativ cu cea din vest (de ex. la un venit brut de 8000€ pe luna facturată, în Franța rămâi cu aproximativ jumătate, adică 4000€, și în România cu aproximativ 7000€, adică cu 75% mai mult). Despre subiectul acesta (negocierea contractelor și în general muncă remote pentru vest) o să scriu mai multe într-un articol dedicat. Cert este că veniturile pot fi mult, mult mai mari decât orice se poate găși în România în domeniul IT.

Încheiere

Scopul TechPay este să crească transparență în domeniul IT și să ajute angajații să înțeleagă cât mai bine piață în care activează. Această a fost doar o serie de informații generale, despre fiecare categorie în parte o să existe un articol separat care să detalieze cum se poate obține și păstra un astfel de post.