laptop

Primii pași în freelancing

S-a tot discutat și răs-discutat despre avantajele și dezavantajele dintre a lucra cu carte de muncă sau pe PFA. Totuși, cred că mulți încă nu apreciază cât de important este faptul că se poate negocia direct cu un client / angajator din vest, obișnuit cu alte standarde și (mai ales) cu alte prețuri. Totuși, chiar dacă ai fost convins de avantajele PFA, fie din online, fie ai prieteni care se ocupă cu asta și sunt mulțumiți, drumul spre a lucra pe PFA nu este la fel de simplu că schimbarea jobului.

Cum îmi deschid un PFA sau SRL?

Deschiderea unui PFA este cea mai ușoară parte din întreg procesul. Eu am deschis atât PFA, cât și SRL, atât prin intermediar cât și singur la Registrul Comerțului. Recomand folosirea unui intermediar, este mult mai puțînă bătaie de cap. Pentru PFA ai nevoie de diplomă de facultate în domeniul IT (sau cât de cât apropiat) sau experiență echivalentă. O scrisoare de la un fost angajator în principiu ar trebui să fie ok, în absența unei diplome. Mai trebuie ales un nume, folosit un sediu social (dacă nu aveți apartamentul propriu puteți să închiriați un sediu social cu câteva sute de lei). Și într-o săptămâna, două, eșți fericitul administrator al propriului PFA / SRL! Felicitări! Și acum ce faci?

Unde găsesc clienți sau angajatori?

Acum intervine partea grea. Dacă să găseșți un job în piața din România este relativ ușor, aplici la 5-6 firme locale fie pe un site de joburi, fie pe Linkedin, fie prin recomandări de la prieteni, gasitul unui contract în altă țară este mult mai complicat. De ce? Atât numărul de angajatori cât și numărul de angajați este uriaș, de sute de ori mai mare decât piață locală, așa că filtrarea devine mult mai dificilă: orice programator cu ceva experiență are idee cine sunt cei mai buni angajatori din orașul lui, în schimb pe piață globală nu ne mai putem baza așa ușor pe reputație. Există diferite resurse pentru rezolvarea acestei probleme, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Agențiile locale

Cea mai comodă varianta este apelarea la o agenție locală care are deja o lista de clienți cu care te poate pune în contact și care o să intermedieze întreg procesul. Este cea mai comodă pentru că în principal competiția sunt doar alți programatori din România, adică nu foarte mulți oameni, și în principiu o să fie relativ ușor să obții un contract dacă eșți într-o nișă căutată. Problema este că agenția cam știe care sunt salariile din piață locală și o să-ti ofere un preț relativ similar, poate cu 20% - 30% mai mult decât un salariu echivalent pe carte de muncă. Personal, nu recomand această metodă.

Linkedin

Linkedin poate fi o resursă excelentă pentru a intra în contact cu recruiteri care caută angajați sau chiar direct cu potențiali angajatori (de exemplu sunt mulți fondatori de startupuri care caută oameni direct pe Linkedin). Pentru a maximiza șansele să fiți căutat, este bine să aveți un profil curat, atractiv, cu o poză profesională, să va treceți în profil experiență și skillurile relevante și să va conectați cu actualii colegi și prieteni. Ar fi bine să descoperiți și care sunt agențiile principale din Europa pentru piață în care va aflați (de exemplu, Hunter Bond în Londra are multe poziții în domeniul financiar), și să va conectați cu recruterii lor. O "șmecherie" pe care o puteți face este să va schimbați locația pe Linkedin pentru zona une sunt mulți angajatori în domeniul vostru. Astfel, veți fi descoperiți mai ușor în căutări, și puteți discuta opțiunea remote după prima interacțiune.

Platformele de freelancing / contracting

Platformele de freelancing pot fi o opțiune foarte bună de a găși clienți. În principiu ele pot fi clasificate în funcție de cât de greu este să fii acceptat în rețea, între foarte ușor (Upwork) și foarte greu (Toptal). Problema cu cele unde ești acceptat ușor, este, din nou, numărul uriaș de aplicanți, mulți din țări foarte ieftine, care se mulțumesc cu tarife foarte mici (și în majoritatea cazurilor livrează calitate foarte slabă). Recomand investiția de timp pentru a fi acceptat pe o platforma serioasă (de exemplu Toptal, Upstack, a.team, lemon.io), unde se lucrează la prețuri peste medie și cu clienți (de obicei) de calitate. Procesul de intervievare poate părea prea lung sau dificil (de obicei un interviu de algoritmi și/sau un proiect în tehnologia în care te specializezi), dar acceptarea pe o platforma poate face o diferența de zeci de mii de euro încasați, așa că trebuie privită în perspectiva. Personal, recomand această varianta în absența de altceva.

Siteuri de joburi remote

Există multe firme care sunt dispuse să angajeze remote (nu neapărat freelanceri pentru proiecte pe termen scurt-mediu, ci și contracte pe perioada nedeterminată) din România, dar nu există o lista exact cu ele, trebuie descoperite în mediul online. Există multe siteuri care se ocupă cu asta, cele mai renumite fiind RemoteOk, WeWorkRemotely, AngelList. Plus multe locuri în care sunt listate companii full-remote, nu neapărat cu postări de joburi, dar le puteți caută individual pagină de cariere. De exemplu EstablishedRemote. Și această opțiune este foarte bună, într-adevăr durează destul de mult să cauți și să compari companii, dar rezultatele pot fi foarte bune. Recomand să aplicați la multe companii, dacă în România poți avea o rată de răspuns de peste 50%, pe extern o să fie 5-10% într-un caz fericit, din cauza că sunt sute de aplicanți pe fiecare poziție.

Comunități specifice unei tehnologii

O opțiune foarte bună de a caută un contract remote sunt comunitățile specifice unei tehnologii sau unui subdomeniu. De exemplu comunitatea de RemixJs are un server de Discord unde există un canal dedicat pentru joburi. Comunități similare există de obicei pentru fiecare limbaj, framework sau uneori chiar și bibliotecă mai populară. Deoarece încă nu este o metodă consacrată de a caută un job, sunt mult mai puțini aplicanți și deci șansele să primiți un răspuns sunt mult mai bune.

Următorii pași

Procesul de intervievare și negociere a contractului este foarte complex și o să fie tratat în detaliu în articolele următoare. Ca să va faceți o idee general despre cam care este piața si la ce sume vă puteți aștepta pentru un contract extern, puteți citi articolul TechPay despre Piața de IT în 2022.